Παράβασις - Επιστημονικό Περιοδικό του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Η Παράβασις είναι το Επιστημονικό Περιοδικό του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδρύθηκε το 1995 από τον καθηγητή Βάλτερ Πούχνερ, Επίτιμο Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος και το διευθύνει. Το περιοδικό εκδίδεται από τους διδάσκοντες του Τμήματος, μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ, οι οποίοι αποτελούν και τη Συντακτική Συμβουλευτική Επιτροπή του και περιλαμβάνει πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες και βιβλιοκριτικές που προάγουν με τρόπο σαφή συγκεκριμένα θέματα της θεατρολογικής έρευνας, τα οποία αφορούν καταρχήν στην ιστορία και θεωρία του δράματος και του θεάτρου και, επιπροσθέτως, στην ιστορία και τη θεωρία άλλων συναφών τεχνών και πεδίων πολιτισμικής παραγωγής (π.χ. κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, ψηφιακές μορφές τέχνης). Περιλαμβάνει επίσης πορίσματα ερευνών σε μεταπτυχιακό επίπεδο και συνεργασίες με λοιπό πανεπιστημιακό και εξωπανεπιστημιακό δυναμικό ,τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Εκτός από την έκδοσή τους, το περιεχόμενο των Τόμων1(1995)-10(2010) έχει περιληφθεί ψηφιοποιημένο στο Ευρετήριο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΑΚΕ) (www.grissh.gr) που δημιουργήθηκε το 2015 από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και περιλαμβάνει 87 επιστημονικά περιοδικά. Για διευκόλυνση των χρηστών, τα περιεχόμενα των ανωτέρω Τόμων έχουν συνδεθεί απευθείας με αυτό.
Από τον Τόμο 11 (2013) το περιοδικό εκδίδεται και σε ηλεκτρονική μορφή με ελεύθερη πρόσβαση από το διαδίκτυο. Από τον Τόμο 12 (2014) κάθε τόμος του περιοδικού χωρίζεται σε δύο επιμέρους Τόμους, έναν ξενόγλωσσο (Τόμος 1) με άρθρα σε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και έναν αποκλειστικά ελληνόγλωσσο (Τόμος 2). Από τον (διπλό) Τόμο 17-18 (2020) εγκαινιάζεται η εκδοτική συνεργασία του περιοδικού με τις εκδόσεις Ηρόδοτος.
Πέραν του εκάστοτε θεματικού αφιερώματος, γίνονται δεκτά επίσης, εφόσον πληρούν τις επιστημονικές και τυποεκδοτικές προδιαγραφές, άρθρα με ελεύθερη θεματική, στα εξής τμήματα: Μελέτες (Studies), Διάφορα (Miscellanea), ανέκδοτα θεατρικά κείμενα για την ενότητα Κείμενα (Texts) καθώς και Bιβλιοκρισίες (Book Reviews) για εκδόσεις και μονογραφίες που αφορούν τον χώρο της Θεατρολογίας.